Η Μελαγχολία των Χριστουγέννων

μελαγχολία χριστουγέννων

 

Χριστούγεννα. Τραγούδια, χαμόγελα, αγάπη και χαρά πλημμυρίζουν τους δρόμους.

Ωστόσο, δεν επικρατεί σε όλους τους ανθρώπους η ίδια ευφορία. Κάποιοι τα βιώνουν με στρες και μελαγχολία.

Η απώλεια ενός προσώπου ή οι οικογενειακές συγκρούσεις μπορούν να αποτελέσουν την αιτία, ωστόσο ας δούμε πιο αναλυτικά λόγους, που κάνουν για κάποιους τα Χριστούγεννα μελαγχολικά:

– Οι παιδικές αναμνήσεις, μπορούν να πυροδοτήσουν την μελαγχολία αφού μπορεί να συνδέονται με πρόσωπα, που είναι απόντα στην ενήλικη ζωή.

– Η απουσία οικογένειας ή φίλων, αυξάνει το αίσθημα της μοναξιάς.

– Η “εμπορευματοποίηση” και ο καταναλωτισμός προκαλεί σε κάποιους ανθρώπους με χαμηλές οικονομικές δυνατότητες έντονο άγχος και αισθήματα αναξιότητας.

– Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες, που δημιουργούνται για την ημέρα των Χριστουγέννων ή της πρωτοχρονιάς.

Πως όμως θα αποφύγουμε τα μελαγχολικά Χριστούγεννα;

Το πιο σημαντικό, που μπορεί να κάνει κάποιος αρχικά είναι να φροντίσει τον εαυτό του (π.χ. δώρα στον εαυτό, εθελοντισμό, συμμετοχή σε χριστουγεννιάτικες εκδηλωσεις).

Να επικοινωνήσει με συγγενείς και φίλους και να οργανώσει τις ημέρες αυτές σύμφωνα με τις πραγματικές μας δυνατότητες (πχ ορίζοντας μικρό μπάτζετ ή οργανώνοντας ένα πάρτυ, όπου ο καθένας θα φέρει δικά του πράγματα) και να θέσει ρεαλιστικές προσδοκίες.

Επίσης,να εκφράζει στα κοντινά πρόσωπα, όποια δυσκολία αντιμετωπίζει, για να καταννοήσουν τον τρόπο που εκδηλώνεται το αρνητικό συναίσθημα. Η συμβολή ενός ειδικού ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

Όσοι, απο εμάς αντιμετωπίζουμε τις γιορτινές αυτές μέρες χωρίς δυσάρεστα συναισθήματα, είναι μια καλή ευκαιρία να σταθούμε δίπλα σε όσους βιώνουν μελαγχολικά Χριστούγεννα. Όσοι βιώνουν μελαγχολία, άγχος και μοναξιά είναι μια καλή ευκαιρία να δράσουν με τρόπους, που θα τους ελευθερώσει απο το παρελθόν και να οδηγηθούν σε ένα όμορφο σήμερα και ένα καλύτερο αύριο και όπως αναφέρει και η Αμερικανίδα συγγραφέας Gladys Taber:

Τα Χριστούγεννα είναι μια γέφυρα. Χρειαζόμαστε γέφυρες, καθώς ο ποταμός του χρόνου γίνεται παρελθόν. Τα σημερινά Χριστούγεννα, θα πρέπει να σημάνουν την δημιουργία ευτυχισμένων ωρών για το αύριο και να αναγεννήσουν εκείνες του χθες.”

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Facebook